PTSS test: vaak herkennen we het niet onmiddelijk

PTSS

Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) test en de Kracht van Hypnose

Posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een complexe psychische aandoening die kan ontstaan na het ervaren of getuige zijn van een traumatische gebeurtenis, zoals een oorlog, een ernstig ongeval, of een gewelddadige aanval. De symptomen van PTSS kunnen ingrijpend zijn en het dagelijks leven van iemand ernstig beïnvloeden. Gelukkig zijn er verschillende behandelmethoden beschikbaar, waarvan hypnose er een is die steeds meer aandacht krijgt. In deze blog onderzoeken we wat PTSS is, de symptomen, en hoe hypnose kan bijdragen aan het herstelproces.

Wat is PTSS?

PTSS is een aandoening die zich kan ontwikkelen na het meemaken van een schokkende of traumatische ervaring. De diagnose wordt vaak gesteld wanneer iemand langdurig last heeft van symptomen zoals:
– Herbelevingen van de traumatische gebeurtenis
– Vermijding van situaties die herinneringen aan het trauma oproepen
– Negatieve veranderingen in gedachten en stemming
– Verhoogde prikkelbaarheid, zoals woede-uitbarstingen of schrikreacties
Deze symptomen kunnen leiden tot aanzienlijke problemen in sociale, beroepsmatige en andere belangrijke gebieden van functioneren. Het is belangrijk te erkennen dat PTSS niet alleen een aandoening is van de geest, maar dat het ook invloed kan hebben op het lichaam, zoals vermoeidheid, slapeloosheid en andere lichamelijke klachten.

herken jij PTSS bij jezelf?

Opgelet: Het is belangrijk om te benadrukken dat alleen een gekwalificeerde professional een diagnose kan stellen. Het gebruik van deze vragen kan helpen bij het initiëren van een gesprek, maar ze zijn niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies of behandeling.

Wil jij weten of er zaken zijn die bij jou van toepassing zijn? Doe dan snel deze PTSS test:  ptss herkennen

Herken jij deze zaken in de PTSS test en wil jij hieraan werken?

Neem dan snel contact op https://www.hypnosetherapeutetamara.be/contact/

De rol van hypnose in het behandelproces

Hypnose is een techniek die vaak wordt gebruikt in de geestelijke gezondheidszorg om verschillende aandoeningen te behandelen. Het omvat het induceren van een staat van diepe ontspanning en verhoogde concentratie, waarin een persoon meer ontvankelijk is voor suggesties. Hypnose kan helpen bij het verwerken van trauma op verschillende manieren:
1. **Vermindering van angst**: Hypnose kan helpen om angstgevoelens te verminderen door de geest in een ontspannen staat te brengen. Dit kan bijzonder nuttig zijn voor PTSS-patiënten die vaak worstelen met angst en spanning.
2. **Herstructurering van herinneringen**: Tijdens een hypnosesessie kan een therapeut de patiënt helpen om traumatische herinneringen opnieuw te kaderen. Dit betekent dat de patiënt kan leren om anders naar de gebeurtenis te kijken, wat kan helpen om de emotionele lading ervan te verminderen.
3. **Toegang tot onderbewuste gedachten**: Hypnose kan ook helpen om onderdrukte emoties en gedachten naar de oppervlakte te brengen. Dit kan cruciaal zijn voor het genezingsproces, omdat het de patiënt in staat stelt om deze gevoelens te erkennen en te verwerken.
4. **Verbetering van copingmechanismen**: Hypnose kan patiënten helpen bij het ontwikkelen van nieuwe strategieën en copingmechanismen om beter om te gaan met stress en angst. Dit kan hen helpen om beter te functioneren in hun dagelijks leven.
5. **Slaapproblemen aanpakken**: Veel mensen met PTSS ervaren slaapproblemen, zoals slapeloosheid of nachtmerries. Hypnose kan helpen om een diepere en meer rustgevende slaap te bevorderen, wat essentieel is voor herstel.

Ondersteuning van traditionele therapieën

Hypnose wordt vaak gebruikt als men het niet allemaal wil gaan herbeleven maar toch wil aan werken. Het is niet zo als met EMDR dat je naar bepaalde gebeurtenissen of gevoelens moet gaan.

Wat te verwachten tijdens een hypnosesessie

Een hypnosesessie begint met een gesprek. Daarna gaan we over tot het uitleggen van de sessie.
Zodra jij in een staat van hypnose verkeert, kan ik  suggesties geven die gericht zijn op het verminderen van angst, het herstructureren van traumatische herinneringen, of het versterken van positieve copingmechanismen. De sessie eindigt meestal met een geleidelijke terugkeer naar een normale staat van bewustzijn.

Conclusie

Posttraumatische stressstoornis is een uitdagende aandoening die een aanzienlijke impact kan hebben op het leven van iemand. Hypnose biedt een unieke en krachtige benadering voor het behandelen van de symptomen van PTSS. Door patiënten te helpen ontspannen, hun gedachten te herstructureren en nieuwe copingmechanismen te ontwikkelen, kan hypnose een waardevolle aanvulling zijn op traditionele therapieën.
Als je of iemand die je kent worstelt met PTSS, is het belangrijk om professioneel advies in te winnen. Hypnose kan een effectieve behandeling zijn, maar het moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde en ervaren therapeut. Met de juiste ondersteuning en behandeling is herstel mogelijk, en kan het leven weer in balans komen.